Een voorinspectie wordt niet altijd op dezelfde manier uitgevoerd. Er is namelijk geen vaste werkwijze, maar waar moet een goede voorinspectie aan voldoen en wat houdt het precies in? Omdat dit vaak een punt ter discussie is stellen we het in deze blog vast.
Bij een voorinspectie wordt de woning stap voor stap gecontroleerd voordat de huurder intrekt. Hierbij worden de vloeren, muren, plafonds, ramen en deuren geïnspecteerd op schade, zoals krassen, scheuren of andere gebruikssporen.
Daarnaast worden de technische voorzieningen nagekeken: werken alle stopcontacten, sluiten ramen en deuren goed, en is er sprake van slijtage aan keukenapparatuur of sanitair? Ook buitenruimtes en gemeenschappelijke ruimtes kunnen onderdeel zijn van de inspectie.
Alle bevindingen worden vastgelegd in een inspectierapport met foto’s, dat zowel door de huurder als de verhuurder wordt ondertekend. Dit gebeurt omdat dit misverstanden voorkomt en zorgt voor een duidelijke start van de huurperiode. Toch een geschil? Kijk bij de huurcommissie hoe je dit het best kan oplossen.
Maar hoe ziet zo’n document er nu eigenlijk uit? Wij geven graag eens een voorbeeld van een voorinspectie.
Stap 1:
Vul eerst de adresgegevens in van de betreffende woning en de gegevens van de huurder. Vergeet niet de datum van de opname toe te voegen.

Stap 2:
Maak omdat, ter conclusie per etage en per kamer foto’s van de staat van de woning. Voeg indien nodig een korte beschrijving toe om details te verduidelijken, zoals “Lekkende kraan” of “Rottend hout”.

Stap 3:
Omdat Vervolgens geef je in de beschrijving een duidelijke uitleg over de verantwoordelijkheden die aan dit rapport verbonden zijn. Houd er rekening mee dat dit rapport niet hetzelfde is als een huurcontract. Het dient uitsluitend als een objectieve vastlegging van de staat van de woning. Zorg ervoor dat dit onderscheid helder wordt vastgelegd. Omdat

Zelf gebruiken?
Lijkt dit voorbeeld van een voorinspectie rapport je een overzichtelijke manier om de staat van een woning vast te leggen? Maak er dan gebruik van! Met Spekt zorg je voor een duidelijke en gestructureerde vooropname, waarmee zowel huurder als verhuurder ter precies weet wat de uitgangssituatie is. Zo voorkom je misverstanden en heb je altijd een betrouwbaar document bij de hand.