Hoe voorkom je schade aan je woning?

Hoe voorkom je schade aan je woning

Een nieuwe verhuurperiode brengt altijd spanning mee: blijft de woning in goede staat? Als verhuurder wil je hoge onderhoudskosten vermijden. Maar is het eerlijk om huurders altijd de schuld te geven? Vaak ontstaat schade door onwetendheid. Weten huurders wel hoe ze schade kunnen voorkomen?


We hebben enkele praktische tips verzameld die je kunt delen met je huurders. Zo beperken jullie samen de kans op schade aan de woning. 

  1. Ventileer dagelijks: Houd vocht en schimmel buiten de deur door dagelijks te ventileren. Even de ramen openzetten – vooral in de badkamer en keuken – doet wonderen voor de luchtkwaliteit in huis. Kijk voor meer tips over dit onderwerp zeker eens deze blog.

  2. Meld lekkages en vocht meteen: Vraag huurders om direct lekkages of vochtplekken te melden, zelfs als het om een druppelende kraan of lekkende afvoer gaat. Vroegtijdig ingrijpen kan aanzienlijke kosten besparen voor het verwijderen van schimmel en het herstellen van aangetast gips of hout, wat al snel duizenden euro’s kan kosten. 

  3. Verwarming en thermostaat goed gebruiken: Heeft de woning een slimme thermostaat? Laat huurders weten hoe ze die efficiënt gebruiken. Vooral in de winter is het slim om de thermostaat niet te laag te zetten (bijv. niet onder de 15 graden) als ze weg zijn, om bevriezing van leidingen te voorkomen.

  4. Afvoeren van vaste stoffen: Vraag huurders om geen vet, koffiedik, of andere vaste stoffen door gootstenen of het toilet te spoelen. Dat voorkomt verstoppingen, overstromingen en dure loodgieter kosten.

  5. Voorkom schade met meubels en zware spullen: Adviseer huurders om zware objecten niet te slepen over vloeren of tegen muren aan te duwen. Viltjes onder meubels helpen ook om krassen en deuken te voorkomen. Zo blijven vloeren en muren mooi.

  6. Regelmatig schoonmaken tegen schimmel en kalk: Moedig huurders aan om regelmatig schoon te maken, vooral in vochtige ruimtes, en milde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Milde schoonmaakmiddelen voorkomen slijtage en beschadiging van oppervlakken, waardoor alles langer meegaat.

  7. Extra opletten bij verhuizing: Geef aan dat wanden en hoeken snel beschadigen bij het verplaatsen van meubels. Verhuisdekens of hulp bij het verhuizen kan een hoop ellende schelen.

  8. Brandveiligheid voorop: Veiligheid is essentieel. Moedig huurders aan om zorgvuldig om te gaan met kaarsen en elektrische apparaten. Een werkende rookmelder en blusser kunnen levens redden; leg uit hoe deze onderhouden moet worden. 

En dan nog een laatste tip van het huis: Vastleggen van de woning voorafgaand aan verhuur: Voor een heldere start is het verstandig om de staat van de woning duidelijk vast te leggen met foto’s. Dit maakt het eenvoudiger om bij het einde van de huurperiode eventuele nieuwe schade vast te stellen. Hiernaast zorgt het ook voor transparantie voor zowel huurder als verhuurder.